Az EP szerint 2022-ig be kell tiltani a lehetséges rákkeltő anyagok közé sorolt glifozát használatát. A tagállamok november 27-én úgy döntöttek, hogy további 5 évig engedélyezik azt. Habár hosszú ideje vitatják hatását az emberi szervezetre, a glifozát az egyik legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben alkalmazott gyomirtó szer a világon. Az Európai Bizottság 2016-ban arra tett javaslatot, hogy további 15 évvel hosszabbítsák meg a glifozát tartalmú növényvédő szerek használatának engedélyezését. A tagállamok tiltakozása miatt végül először 10, majd 5 évre csökkentette a javaslatát, így végül a tagállamok többsége rábólintott a hosszabbításra.

Sokan tiltakoznak a hosszabbítás ellen - az EP is

A Parlament álláspontja egyértelmű, a képviselők október végén állásfoglalást fogadtak el a témában. „A háztartási használat azonnali, az egyéb használat fokozatos megszüntetését kértük 2022-re” - jelentette ki Miriam Dalli (szocialista, máltai) az állásfoglalás kapcsán azon a nyilvános meghallgatáson, amelyet a glifozát betiltását kérő európai polgári kezdeményezés miatt tartottak az EP-ben november 20-án.

A glifozát engedélyének betiltását, és az emberek egészségének védelmét kérő európai polgári kezdeményezést 1,3 millióan írták alá EU-szerte.

„A glifozát katasztrofális hatással van a környezetre, válogatás nélkül öli meg a növényeket. A gyártója szavaival élve ez a leghatékonyabb ölőszer” - magyarázta a polgári kezdeményezés képviselője, Franziska Achterberg a meghallgatáson.

Az ENSZ rákbetegséggel foglalkozó ügynöksége a lehetséges rákkeltő hatású szerek közé sorolta a glifozátot 2015 márciusában, az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei azonban az engedély meghosszabbítása előtt végzett kockázatelemzések során eltérő következtetésre jutottak a glifozát biztonságosságával kapcsolatban.

Miért nem bíznak a glifozát ellenzői az uniós ügynökségek tanulmányainak hitelességében? Az európai polgári kezdeményezés képviselői szerint azért, mert azok túlságosan nagymértékben támaszkodnak maguk a gyártók által készített elemzésekre - ezek pedig nem tekinthetőek független értékelésnek.

 

Mennyire biztonságos a Monsanto terméke?

Miután a Monsantot több vád is érte, hogy felbérelt írók által publikáltatott a saját terméke biztonságosságát taglaló tudományos cikket, az EP környezetvédelmi szakbizottsága meghívta a cég képviselőit, hogy október 11-én, egy meghallgatáson saját maguk mondhassák el véleményüket.

Carey Gillam, a US Right to Know élelmiszeripari témákkal foglalkozó civil szervezet oknyomozó újságírója szerint a rendelkezésre álló dokumentumokból világosan kirajzolódik, hogyan próbálta a Monsanto befolyásolni a politikai döntéshozókat. A vállalat amerikai és uniós tudósok hálózatát állította fel, hogy magukat függetlennek beállítva hangsúlyozzák, milyen biztonságos a glifozát használata.

A Monsanto képviselői nem jelentek meg az EP-ben szervezett meghallgatáson, mivel szerintük az “nem a megfelelő fórum” a kérdés megvitatására. A Parlament elnöke és a frakcióvezetők ezután határoztak a Monsanto lobbistáinak kitiltásáról az EP-ből.

Az amerikai bíróság kötelezte a Monsantot, hogy hozza nyilvánosságra azokat az anyagokat, belső e-maileket és dokumentumokat, amelyek a glifozát és a leukémia közötti összefüggést vizsgálják. 2017 júniusában az EP-képviselők jelezték, hogy a vállalat által támogatott ilyen tanulmányok hitelessége erősen megkérdőjelezhető.

Részben ezekre a tanulmányokra alapozva értékelték a glifozát hatását az EU élelmiszerbiztonsági és vegyianyag ügynökségei.

A Bayer német gyógyszereket és növényvédő szereket gyártó vállalat 2016-ban ajánlatot tett, hogy 66 milliárd amerikai dollárért felvásárolja a Monsantot. Az ügyet jelenleg a Bizottság versenyjogi szakértői vizsgálják, az összeolvadás ugyanis létrehozná a világ legnagyobb növényvédőszer- és vetőmag-csoportját ebben a már eleve nagyon koncentrált iparágban.

 

Forrás: http://www.europarl.europa.eu/