A mezőgazdasági nagyvállalat sikerének titka a több évtizednyi tapasztalat, a széleskörű üzleti kapcsolatok, a kiváló szakembergárda, valamint a kimagasló minőségű termékek.

A pétfürdői Nitrogénművek Zrt. - a Bige Holding Csoport tagja - ma az egyetlen magyar ammónia- és műtrágyatermelő kapacitásokkal is rendelkező nitrogénműtrágya-gyártó cég, amelyet 87 évvel ezelőtt, 1931-ben alapítottak.

Profiljában a műtrágyagyártás, ezen belül a nitrogén hatóanyag-tartalmú termékek előállítása és értékesítése a meghatározó. A vállalat fő termékeit a granulált és prillezett változatban is kapható Pétisó műtrágya mellett az ammónium-nitrát, a karbamid és a nitrosol műtrágyák képezik. A műtrágyagyártás folyamata során keletkező vegyi termékeket és ipari gázokat a vállalat szintén értékesíti. A Nitrogénművek Zrt. jelenlegi piaci részesedése a belföldi műtrágya piacon kb. 60 százalék. Az elmúlt évek  teljes  árbevételét tekintve a nitrogénműtrágya termékek belföldi és export relációja 65-35 százalékos arányt képviselt. A társaság 2003-ban Genezis márkanév alatt egyesítette a cégcsoport műtrágya termékeit. A választékot nitrogénműtrágyák, komplex NPK műtrágyák, valamint levél- és tápoldatozó műtrágyák képviselik. A Nitrogénművek Zrt. legfontosabb védjegye az 1932. június 28-án szabadalmaztatásra bejelentett Pétisó. A termék fő előnye, hogy bármilyen növényre alkalmazható alap- és fejtrágyaként egyaránt, továbbá csökkenti a talaj savanyúságát, könnyen szállítható, tárolható és alkalmazható.

2007-ben korszerű, környezetbarát salétromsav és granuláló üzem épült, ahol megkezdték a granulált Pétisó gyártását. A beruházások révén a Nitrogénművek Zrt. nemcsak többlettermelési lehetőségekhez jutott, hanem a termékminőség, a költséggazdálkodás és a piaci lehetőségek szempontjából is jelentős előrelépések történtek. A korszerű technológiák alkalmazásának köszönhetően  az új üzemek a környezetvédelem szempontjából a világ élvonalába tartoznak.

A Nitrogénművek Zrt. piaci stratégiájában a hazai mezőgazdaság igényeinek kielégítése élvez prioritást, emellett a vállalat arra is törekszik, hogy jelentős volumenű exportértékesítéseket teljesítsen. A Nitrogénművek Zrt. igyekszik a külpiaci jelenlétét minőségileg új alapokra helyezni, ennek érdekében az adott piacon alapítandó és tevékenykedő saját tulajdonú leányvállalataival és képviseleteivel kívánja a vevőket elérni. Nagyon fontos a hagyományos exportpiacok megtartása és bővítése az újonnan megszerzett, a környező országokból származó vevőkör kiszolgálásával. A vállalat jelenleg elsősorban a szomszédos országokba értékesít, exportjának nagy része Szlovéniába, Ausztriába és Olaszországba kerül. Szlovákiában, Szerbiában, Romániában, Németországban, Olaszországban, Horvátországban és Bulgáriában hivatalos képviselete is van.

A Nitrogénművek Zrt. többségi birtoklással alapította meg Szlovákia dél-nyugati régiójában, Nagymegyeren,  a Nitropet Slovakia s.r.o.-t azzal a céllal, hogy aktív szerepet vállaljon az anyavállalat termékeinek külpiaci forgalmazásában. Minden nagyobb agrár-disztribúciós céggel üzleti kapcsolatban áll, de kiszolgálja a gazdák igényeit is. A műtrágya-forgalmazás mellett a társaság aktív részt vállal a közvetlenül a felhasználóktól jövő megbízható kereskedelmi és piaci információk beszerzésében, valamint a társaság marketing és prezentációs tevékenységében a szlovák és cseh piacon, ugyanakkor Szabadkán a „Nitro Pet” Kft.-t alapította meg azzal a céllal, hogy kereskedelmi tevékenysége révén elősegítse külpiaci jelenlétét Szerbiában is.  Többéves működése során a társaság megszilárdította kapcsolatait a régi vevőkkel, ezáltal új vásárlókat is szerzett.

A Nitrogénművek Zrt. folyamatosan törekszik meglévő üzemeinek korszerűsítésére, hogy az országban és exportpiacain egyaránt biztosítani tudja a folyamatos műtrágyaellátást. A Fertilizers Europe Forecast jelentése szerint 2024-25-ig a jelenleg felhasznált műtrágyamennyiség mintegy 7-8%-kal fog növekedni Magyarországon, illetve a régió többi országában is, így Bulgáriában, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban és Romániában. A piac látványos mértékű bővülésének hátterében leginkább  a korszerűbb műtrágyázási technológia alkalmazása áll.

Készítette: Hajtman Béla, IPARI RIPORTOK