Dr. Ábrahám László – a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, majd tanulmányait folytatva, kétéves nappali szakmérnök-képzés után doktori címet szerzett. Számos helyen dolgozott: sok éven keresztül a Videoton cég, majd egy német kisvállalat munkatársa volt, utána az IBM termelési igazgatójaként tevékenykedett. 2001 óta dolgozik jelenlegi munkakörében – a National Instruments ügyvezető igazgatójaként – Debrecenben. Annak idején 50-en kezdtek, vadonatúj zöld mezős beruházással indultak. Ma már 1400 a munkatársak száma. A Figyelő toplistáján a 49. helyet foglalják el.

Nemcsak elektronikát gyártanak, rengeteg egyéb szolgáltatásuk is van. Az 1400 fős közösségnek bizonyos része nemcsak a gyártással, hanem a kutatásfejlesztéssel is foglalkozik. Ábrahám Lászlót 2008-ban az Év Menedzserévé választották. A magyar tudásalapú munkahelyteremtésért 2013-ban Magyar Érdemrend Lovagkeresztet kapott. 2014-ben Wahrmann Mór-éremmel tüntették ki a hazai kutatás-fejlesztés és az oktatás támogatásáért.

 

„Alapértékeink az őszinteség, a tisztelet, a folyamatos fejlesztés.”

 

Igazgató úr, minden vállalatot érhetnek olyan veszélyforrások, amelyeket ha a lehetőségek engedik, gyorsan és hatékonyan meg kell oldani. Önöket érte ilyen jellegű veszélyforrás a tavalyi évben?

Egy vállalat mindig veszélyes üzem. Inkább kihívásokkal találkoztunk, mintsem veszéllyel. Ilyen kihívás volt az is, amikor cégünket legalább 100 fővel kellett bővíteni, s a legkülönfélébb nyelveket kellett lefedni németül, olaszul, franciául, hollandul beszélő szakemberekkel. Ezeket a munkatársakat kellett levadászni, s ezt meglehetősen sikeresen csináltunk. Nem a szokványos felvételi eljárást követtük: kiköltöztünk az egyetem központi épületébe, standokat állítottunk fel, aki arra járt, azt leteszteltük, ha kellett, telefonon is. A szűrés után beszélgetés következett. Ez szokatlan, de sikeres felvételi akció volt, amelyre igencsak büszkék vagyunk. Munkaerő-gondjaink ma is vannak. Megfelelő ipari mérnököt vagy villamosmérnököt nem könnyű találni. Korábban ez könnyebb volt. Büszkén állíthatom, hogy minden pozíciót betöltöttünk, csak ez nem megy gyorsan. Két-három hónapba is beletelik, amíg megfelelő munkatársat találunk. Régebben ez másképp működött.

 

A kor kihívásainak megfelelően sokszor a cégen belül is változtatni kell. Önöknél milyen fontosabb változásokat hajtottak végre az elmúlt időszakban?

Átdolgoztuk az IT rendszerünket. Korábban nem volt kielégítő az internetkapcsolat: Ázsia, Amerika és Európa külön szerveren dolgozott. Ennek tovább nem volt létjogosultsága, mindezt össze kellett kapcsolni. S bár ez így egyszerűnek hangzik, sok munka volt benne. Hatalmas programozói munkát igényelt, amelyet az elmúlt év legelején végeztünk el, Beültető gépeinket is lecseréltük. Korábban amerikai gyártmányú univerzál gépeket használtunk, azonban a mi gépeinkhez a japán Fuji gépei illeszkednek jobban, nagyobb rugalmasságot és biztonságot nyújtanak. Ez is hatalmas koncepcióváltás volt a gyárban.

 

Innováció címszó alatt milyen fejlesztéseket tudna kiemelni az elmúlt évből?

Bevezettük az ún. szelektív forrasztást. Ez abból áll, hogy a kártya nem egy hullámforrasztón megy át, általában egy csatlakozón ki kell forrasztani. Vásároltunk egy speciális gépet, ami egyesével forrasztja végig a lábakat, nagyon jó minőségű, nem kell hozzá sablon, programozható, ez nagyon nagy segítség. A másik fontos dolog a tesztelő. Mérésautomatizáláshoz gyártunk megoldásokat, ezt házon belül le kell ellenőriznünk, ennek a tesztszoftverjét viszont Magyarországon írjuk. Egyidejűleg, vagyis párhuzamosan két kártyát tudunk mérni. Ezzel nagyon felgyorsítottuk a tesztelést, egyúttal jelentős költségcsökkentéseket értünk el.

 

Úgy tudom, ön nagyon fontosnak tartja a vállalati kultúrát

Igen. Nem mindegy, hogy egy cégen belül milyen a légkör. Az sem mellékes, hogyan szólítja meg a főnök az alkalmazottait. Ez egyre fontosabb tényezővé válik a Z generáció számára. Egy kis önmegvalósítás, egy kis szabadság, ehhez kell a rugalmas munkaidő. Van egy százéves tervünk: alapértékeket definiálunk. Őszinteség, tisztelet, folyamatos fejlesztés. Nálunk például mindenki tegeződik. Ha valakinek gondja van, nyugodtan fordulhat a főnökéhez is.

 

Igazgató úr, megkérem, tájékoztasson a vállalat jövőjéről is!

Mivel világszerte 35 ezer vevőnk van, gondolnunk kell az elkövetkező időszakra is, hiszen jelenleg túlnyomórészt a külföldi piacon vagyunk jelen. Szerződést kötöttünk a magyar kormánnyal, amelynek értelmében 210 munkavállaló felvételét biztosítjuk. Továbbá szeretnénk létrehozni egy új irodaházat 250 fővel. 2021-ben tervezem a visszavonulást, ezzel kapcsolatban is megvan már a tervem, már tudom, milyen tréningen vegyen részt leendő utódom. Szeretném azt is megtervezni, hogy a stafétaváltás zökkenőmentes és rugalmas legyen!

 

Készítette: Hajtman Béla, IPARI RIPORTOK

Kép forrása: NI Hungary Kft.