Dr. Ábrahám László – a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, majd tanulmányait folytatva, kétéves nappali szakmérnök-képzés után doktori címet szerzett. Számos helyen dolgozott: sok éven keresztül a Videoton cég, majd egy német kisvállalat munkatársa volt, utána az IBM termelési igazgatójaként tevékenykedett. 2001 óta dolgozik jelenlegi munkakörében – a National Instruments ügyvezető igazgatójaként – Debrecenben. Annak idején 50-en kezdtek, vadonatúj zöld mezős beruházással indultak. Ma már 1400 a munkatársak száma. A Figyelő toplistáján a 49. helyet foglalják el.

Az osztrák központú ANDRITZ Kft. több mint 250 telephellyel működik sikeresen már több mint 40 országban. Magyarországon 1929-től van jelen Tiszakécskén, ANDRITZ KFT.-ként 2007 óta létezik. A cég generátorházakat, azok komponenseit, valamint turbinakomponenseket, továbbá papíripari gépek komponenseit gyártja. Az IPARI RIPORTOKnak adott interjújában Mezei Károllyal, a vállalat ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki pályafutását a vállalatnál 2009-ben kezdte. Munkásságának motivációját a nemzetközi cégszemlélet kialakítása és az emberek hatékonyságra való motiválása adta. A cég fejlesztését nem csak az új technológiákban, hanem az új termékekben is látja.

A mátranováki Bombardier Transportation Hungary Kft. Európa egyik legmodernebb forgóváz gyártó üzeme. Termelékenysége és sikere a folyamatos befektetések, a modernizációra való törekvés és az intenzív képzési programok eredménye. A fejlesztések mellett kiemelkedő figyelmet fordítanak a biztonság és egészségvédelem politikájára. Az IPARI RIPORTOK-nak adott exkluzív interjúnkban a vállalat igazgatóját, Dominiek Laveyne-t kérdeztük, aki 2011-ben kezdte el munkásságát a vállalatnál, miután Belgiumból Magyarországra költözött.

Continental

· A kiemelkedő formatervezésért részesült elismerésben az intelligens ablakvezérlés és a 3D megjelenítési felület.

· Nagyobb kényelem és biztonság, jobb energiahatékonyság – mindez az intelligens ablakvezérléssel.

· A 3D felület rugalmasan jeleníti meg a digitális tartalmat, és új konfigurálási lehetőséget nyújt a vezetőfülkében.

A Continental is elismerésben részesült a 2018-as Német Design Díjátadón, mint ahogy az tavaly és tavalyelőtt is történt. A Német Formatervezési Tanács a „Közlekedés” kategória nyertesének választotta a vállalatcsoport intelligens ablakvezérlését és a háromdimenziós kijelző felületét. Ezzel a nemzetközi zsűri is elismerte a technológiai vállalat minőségi munkáját és innovatív leleményességét. A díjat 2018. február 9-én adják át Frankfurtban.

VIDEOTON

A VIDEOTON háztartási kisgépek, ipari termékek valamint akkupakkok gyártására specializálódott leányvállalata immáron az autóipar számára is gyárt akkupakkot. A kaposvári tagvállalat egy német Tier-1-es autóipari beszállító számára szállít egy új, innovatív terméket. Ez a Li-Ion akkumulátorcsomag egy gépkocsikba beépülő e-call biztonsági rendszer részét képezi. A VIDEOTON nemcsak a mintagyártást végezte el, hanem a termékfejlesztés sikeréhez is jelentősen hozzájárult DfX szolgáltatásai révén. Ezen túlmenően a termék sorozatgyártásba vitelét is a kaposvári engineering csapat valósította meg teljes mértékben.

 

A Rába Csoport 6,4 százalékos forgalombővülést realizálva közel 31 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta 2017. harmadik negyedévét. A társaság folytatódóan kiváló gazdálkodási mutatóihoz élénkülő kulcspiacok járultak hozzá az idei év első kilenc hónapjában.

Az aktivitásnövekedés a Rába valamennyi fő piacán megfigyelhető volt. A vállalat fókuszában álló európai szegmensek továbbra is magas szinten teljesítettek, emellett a tengerentúli tehergépjármű- és a globális mezőgazdasági futómű-piac is az élénkülés jeleit mutatta, amire a társaság rugalmas és eredményes működéssel reagált.

A Rába 2017. I-III. negyedévében megőrizte kiemelkedő eredményességét: csoportszinten 1 milliárd forintot meghaladó operatív nyereséget könyvelhetett el, ami 36,8 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez viszonyítva. A vállalat folytatódó, kiemelkedő készpénztermelési képességére jellemző, hogy a növekvő alapanyagárak ellenére is sikerült megőriznie a bázisidőszak 8,3 százalékos, árbevételhez mért hatékonysági szintjét.

KNORR-BREMSE

5,28 milliárd forintos beruházás a Knorr-Bremse Budapestnél

A Knorr-Bremse AG vasúti fékrendszerek gyáregysége 2016 őszétől kibővül Budapesten: a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest több világszínvonalú termékének gyártási volumenét növeli Magyarországon. A beruházással a vállalat munkavállalóinak a száma 1400 fölé növekszik.

5,28 milliárd forintos beruházásával a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél 2017-től már ötszáz mérnök és közel ezer munkatárs foglalkozik majd olyan fékrendszerek fejlesztésével és gyártásával, amelyek különféle vasúti járművekben teljesítenek szolgálatot a budapesti villamosoktól a japán csúcsvonatokig.