A Samsung Electronics, a 20th Century Fox és a Panasonic közösen fejleszti tovább a nyílt, jogdíjmentes, dinamikus metaadat platform, a nagy dinamikatartományú (HDR) képformátumtanúsítási és logóprogramját. A HDR10+ platformot először a tavalyi IFA kiállításon jelentették be. 

Az új platform hamarosan elérhető lesz a tartalomgyártók és -szolgáltatók, valamint az UHD TV-k, Blu‑ray lejátszók/írók, a set-top-boxok és az egylapkás rendszerek gyártói számára, jogdíjfizetési kötelezettség nélkül, mindössze egy névleges regisztrációs díj fejében. A http://www.hdr10plus.org oldalon az érdeklődő vállalatok megtekinthetik az új logót, megismerhetik a licenszprogram végleges specifikációit és a kapcsolódó szerződéseket, valamint regisztrálhatnak, hogy az elsők között kapjanak értesítést a HDR10+ műszaki specifikációit illetően. Különböző partnerek bevonásával UHD Blu-ray metaadat-generáló eszközöket is fejlesztettek, amelyek hamarosan elérhetővé válnak a tartalomkészítők számára. A tartalomkészítési folyamatot kiszolgáló tartalomtovábbítási és illesztőfelületi megoldásokról szóló bejelentések hamarosan érkeznek.

A HDR10+ páratlan képi élménnyel bővíti a HDR tartalmakat. A HDR10+ minősítéssel rendelkező eszközök soha nem tapasztalt vizuális pontossággal tudják közvetíteni a tartalomkészítők által megálmodott képsorokat. A tartalomgyártási folyamatokat érintő fejlesztések pedig várhatóan a prémium HDR tartalmak nagy ütemű bővülését vonják maguk után.

A HDR10+ licenszprogramhoz csatlakozó vállalatok számára elérhetővé válnak a szükséges műszaki és tesztelési specifikációk, amelyekkel HDR10+ technológia megvalósítható. Ez lehetővé teszi, hogy az elvárt magas képminőség megmaradjon, miközben gyártók innovatívan alkalmazhatják az egyedi dinamikus tónuskorrekciós megoldásokat. A programhoz tartozó HDR10+ tanúsítvánnyal ellátott készülékek így nem csupán kiváló képmegjelenítésükkel fognak kitűnni, de a rendezők és filmkészítők alkotói szándékát is minden eddiginél pontosabban közvetítik majd a nézőknek. A kiváló képminőség garanciájaként kizárólag a tanúsítvánnyal ellátott termékek viselhetik majd a HDR10+ logót.

 

A licenszprogram főbb pontjai:

  • A program előnyeit élvezhetik az eszközgyártók (pl. TV, UHD Blu-ray, OTT set-top-box stb.), a tartalomterjesztő szolgáltatók, az egylapkás rendszerek (SoC) gyártói, a tartalom-közzétevők és a tartalomkészítő eszközök fejlesztői is.
  • Nincs egységenkénti jogdíjfizetési kötelezettség.
  • Az eszközgyártók, az egylapkás rendszerek gyártói és a tartalomterjesztő szolgáltatók az adminisztrációs díj befizetésével tudnak csatlakozni a programhoz.
  • A program magában foglalja a műszaki és tesztelési specifikációkat, a HDR10+ logót és a logóhasználati irányelveket, valamint a három vállalat műszaki specifikációkhoz és tesztelési specifikációkhoz közvetlenül kapcsolódó szabadalmaztatott megoldásainak elérhetőségét.
  • Az eszközök tanúsítására egy külső tesztelési központ kapott jogosultságot.

Miután a platformot alapító három vállalat megnyitotta a HDR10+ licenszprogramot, az innovatív technológiát folyamatosan adaptálják a saját gyártású vagy kiadású Ultra HD filmjeikre, a technológiára alkalmas TV‑készülékekre, valamint az UHD Blu-ray lejátszóikra/íróikra és más eszközeikre.

A HDR10+ támogatottsága egyre nő, a vállalatok már nagyon várják, hogy a 3C specifikációk és a tanúsítási program elérhetővé váljon. Már 25-nél is több, a kapcsolódó technológiai szektorok széles spektrumát lefedő vállalat jelezte szándékát, hogy csatlakozzon a HDR10+ platformhoz.

A HDR10+ tartalmakat elsőként kínáló streaming szolgáltatóként az Amazon Prime Video teljes HDR Prime Video gyűjteményét globálisan elérhetővé tette HDR10+ minőségben. A Prime Video HDR10+ katalógusában több száz órányi tartalom érhető el, többek között a The Grand Tour, a The Marvelous Mrs. Maisel, a Jean-Claude Van Johnson, a The Tick és a The Man in the High Castle, valamint további sok száz licenszelt műsor.

Az új HDR10+ technológia optimalizálja a vizuális élményt a következő generációs eszközökön: dinamikus tónuskorrekciója akár egyes képkockák vagy jelenetek szintjén is képes egyedileg finomhangolni a fényerő, a színtelítettség és a kontraszt beállításait. A HDR10+ technológia számos 4K UHD TV-n fokozza a vizuális élményt, így ezeken a következő generációs képernyőkön a nézők egyre pontosabban tapasztalhatják meg Hollywood filmművészeinek eredeti kreatív szándékait.

„A Samsung elkötelezett a tévékészülékek technológiai innovációi mellett. A HDR10+ pontosan egy ilyen forradalmi újítás a képmegjelenítésben, páratlan élményt kínál a nézőnek – mondta el Jongsuk Chu, a Samsung Electronics TV és monitor üzletágának első alelnöke. – A HDR10+ platformot úgy terveztük meg, hogy a jövőben számos további innovációt tegyen lehetővé, teret engedve az egyre kiválóbb technológiai megoldásoknak.”

 

Forrás: Samsung