A digitalizáció küszöbén állva arra a következtetésre juthatunk, hogy a technológia rohamos fejlődése kihívások elé állítja a piac szereplőit. Világunk technológiai szegmensét az “okos” megoldások és fejlesztések irányítják. A fejlesztések egy olyan világról adnak előképet, amelyben minden összeköttetésben áll mindennel, és ahol a felhasználók minden tevékenységüket optimális módon végezhetik. Az optimális működéshez viszont idő és energia szükséges. Az automatizált folyamatok és a mesterséges intelligenciára épülő megoldások megkönnyítik a munkát ezen a területen.

A megoldásokra már csak reagálni kell, és meg kell próbálni a legnagyobb mértékben kihasználni a jövő nyújtotta lehetőségeket! Erre is meg vannak a kellő eszközök, módszerek. Lássunk most dióhéjban ezek közül néhányat!

 

Valós idejű marketing

A modern technológia és a digitalizáció kora szinte megköveteli, hogy az emberi tevékenységek minden szféráját a mobilitás és az információ hozzáférhetősége, valamint gyors megszerzése jellemezze. A valós idejű marketing olyan marketing stratégián alapul, amely naprakész információkat szolgáltat. Ennek a stratégiának a lényege, hogy hozzáférjünk vevőink vásárlási szokásaihoz, s ezáltal megismerjük azokat, akárcsak a piaci trendeket, valamint, hogy mindezek elérhetősége biztosítva legyen. Ennél a hirdetési módszernél nagyon fontos a piaci tapasztalat, ezen felül a honlap látogatottsági statisztikája nyújt segítséget. Mindemellett fontos, hogy a vállalatnak mobilbarát honlapja legyen. Az Oreo sikeresen kihasználta a virtuális marketing ezen lehetőségét, amelynek köszönhetően a közösségi oldalak nyomkövetőinek, valamint a marketing ügynökség résztvevőinek sikerült egymással sikeresen kommunikálni, így könnyebben felismerték a piac kínálta lehetőségeket. A szakértők szerint ma még kevés cég él a valós idejű marketing lehetőségével, azonban az ilyen típusú hirdetésekkel hatékonyabban el lehet elérni a vásárlót, aki pedig időben lép, az óriási előnyhöz juthat.

 

Kvantumszámítógépek

Ez a technológia határtalan lehetőségeket kínál. A kvantumszámítógépek nem csak a nagy számok törzstényezőinek megkeresésében lennének hasznosak. Teljesítményük messze felülmúlja napjaink erőgépeit. A kvantumszámítógépek alapját kvantumalgoritmusok képezik, ezek végzik el a számításokat. Az információtárolás a kvantumszámítógépeknél qubitekben, míg a hagyományos számítógépeknél bitekben történik. A kanadai D-Wave jelenleg az egyetlen vállalat, amely kvantumszámítógépeket gyárt. A D-Wave 2000Q számítógépe 2000 qubittal rendelkezik, ennek köszönhetően gyorsasága több ezerszerese annak, amellyel az elődje rendelkezett. Az IBM kutatói csapata szintén nagy előrehaladást tett a kvantumszámítógépek alkotásában, hiszen az ingyen letölthető IBM Cloud platformjában a kísérletező kedvű felhasználói számára elérhetővé tette az 5 qubitos kvantumszámítógépét.

A kvantumtechnológia egy igazán fejlett és biztos alapot nyújthat a bigdata elemzésben, a biztonsági megoldások létrehozásában, a vállalati kockázatelemzésben és logisztikában, a matematikai optimalizációban, valamint a mesterséges intelligencia esetében alkalmazott gépi mély tanulásban is.

 

3D technológia

Jelenleg még csak a képzeletünk világában merül fel a 3D nyomtatás lehetősége - a cipő, a járművek, az élelem, a mobiltelefonok, a hidak területén, és még tovább is sorolhatnánk képzeletbeli listánkat. Napjainkban azonban már egyre több ipari szektor alkalmazza a 3D technológiákat a szkennelés vagy a nyomtatás területén, amelyek elsődleges célja az ellenőrzési és minőségbiztosítási feladatok elvégzése. A 3D technológia egyre nagyobb hangsúlyt kap kis szériás sorozatok gyártásánál, vagy egyedi tervezésű tárgyaknál. Manapság legnagyobb mértékben a személygépkocsi-gyártók használják a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségeket, de a fogyasztási cikkek, ipari termékek, a gyógyászat, az oktatás, a repülőgépgyártás, a fegyveripar és a katonaság is jelentős mértékben veszi igénybe világszerte. Ennek a technológiának köszönhetően lecsökkenek egyrészt a gyártási költségek, másrészt az ehhez szükséges felhasználási idő is.

 

Digitalizált agrárszektor, avagy Precíziós mezőgazdaság

A mezőgazdaság is erős nyomás alatt van a digitalizáció terén, amelynek célja a dinamikus fejlődés a precíz, rugalmas és változásra reagáló keretek között. A precíziós gazdálkodás a digitális térképkészítéssel és szenzorok alkalmazásával egyszerűsíti az alkalmazott feladatokat. A mezőgazdaságban a GPS egy alapvető eszköz, amely nagyban hozzájárul a helyzetkövetés, a növényállapot-felmérés, a térinformatikai elemzés, valamint a jármű távúti irányításához is. Távúton így válik lehetővé az adatok és információk sikeres összegyűjtése és továbbítása. Példaként megemlíthető az eAgro, amelyet a Debreceni Egyetem Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma (AGTC) és az eKözig Regionális Informatikai Szolgáltató Központ Zrt. hozott létre. Ez a rendszer képes a termőhelyi viszonyok és a termés részletes elemzésére és ezen információk legkülönbözőbb IT eszközökön - mint a PC, az okostelefon vagy a táblagép - való megjelenítésére.

Amennyiben a mesterséges intelligencia és az emberi tevékenységek kéz a kézben haladnak majd tovább, jelentős változások lesznek tapasztalhatók az emberi társadalom minden területén. S bár lehet kérdésekkel és kételyekkel teli, de kíváncsian várjuk, milyen lehetőségek kapuit nyitja meg a jövő tudománya az emberiség számára.

 

Készítette: Noémi Bačová, IPARI RIPORTOK

Kép forrása: Pixabay