A Sanofi és az Ablynx, a Nanobodies® technológia felfedezésével és fejlesztésével foglalkozó gyógyszeripari vállalat végleges megállapodást kötött, amelynek értelmében a Sanofi felvásárolja az Ablynx összes, forgalomban levő törzsrészvényét, ezen belül az amerikai letéti jegyek (ADR), opciós utalványok és az Ablynx átváltható kötvényei alkotta részesedéseket, mégpedig Ablynx-részvényenként 45 euróért, amelynek összes tőkeértéke körülbelül 3,9 milliárd eurónak felel meg. Az üzletet a Sanofi és az Ablynx igazgatósága egyhangúlag jóváhagyta.

A Sanofi vezérigazgatója, Olivier Brandicourt elmondta: „Az Ablynx megvételével folytatjuk K+F tevékenységünk stratégiai átalakítását, bővítjük a késői fázisban lévő termékeink portfólióját, és megerősítjük vezető szerepünket a ritka hematológiai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek piacán. A felvásárlás alapja az Ablynxszal folytatott eddigi sikeres együttműködés volt. Emellett örömünkre szolgál az is, hogy ezzel a lépéssel Belgium melletti elkötelezettségünket is megerősíthetjük, hiszen az évek során jelentős beruházásokat valósítottunk meg vállalatunk Geelben található korszerű biotechnológiai létesítményében. Terveink szerint a genti Ablynx tudományos központot a jövőben is fenntartjuk és támogatjuk.”

Az Ablynx vezérigazgatója, Edwin Moses hozzátette: „Csapatunk a vállalat 2001-es alapítása óta azon dolgozik, hogy a nanotest technológiában rejlő lehetőségeket a betegek javára fordítsa. E munkánk eredményeit immár klinikai adatok is alátámasztják. A jövőt illetően hisszük, hogy a Sanofi nemzetközi infrastruktúrájának, innováció melletti elkötelezettségének és kereskedelmi adottságainak köszönhetően még gyorsabban tudunk eredményeket felmutatni a kutatási portfóliónkban. Igazgatóságunk határozott véleménye szerint a részvényeseket meg fogja győzni a tranzakció hozzáadott értéke, hiszen az ügylet a portfóliónkban rejlő lehetőségek maximalizálásával minden érintett számára előnyös.”

 

Folyamatos innováció a K+F területén

Az Ablynx felvásárlásával a Sanofi ismét bizonyítja az áttörést jelentő innováció melletti szilárd elköteleződését, amelynek középpontjában a több betegséget célzó, egyetlen multispecifikus molekulára építő technológiák állnak.

A nanotestek teljesen új osztályt képviselnek a saját fejlesztésű következő generációs biológiai ágensek között. Az Ablynx a nanotest-technológia éllovasa: számtalan terápiás területen (pl. hematológia, gyulladásos betegségek, immuno-onkológia és légúti betegségek) több mint 45 saját, illetve partnerségben kifejlesztett készítményjelölttel rendelkezik. Nyolc nanotest már a klinikai fejlesztés fázisába lépett.

A Sanofi elkötelezett a fejlesztés felgyorsítása és a folyamatban lévő vagy előkészítés alatt álló Ablynx-programokban rejlő kereskedelmi potenciál kiaknázása mellett.

 

A Sanofi platformjának megerősítése a ritka hematológiai betegségek terén

Az Ablynx legkorszerűbb, fejlesztés alatt álló terméke a caplacizumab (anti-vWF nanotest): a 100%-ban saját tulajdonú fejlesztési program célja a szerzett trombotikus trombocitopéniás purpura (aTTP) kezelése. A készítmény törzskönyvezési kérelmének benyújtása az Európai Unióban már megtörtént, az USA-ban pedig ez év első felében várható. Engedélyezése esetén a caplacizumab lehet saját területén az első célzott (first-in-class) kezelés erre az akut, életveszélyes betegségre.

A caplacizumab megszerzésével tovább erősödik a Sanofi vezető pozíciója a ritka hematológiai betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek terén, ami jól kiegészíti a közelmúltban bejelentett megállapodást a Bioverativ felvásárlásáról, illetve a fitusiran globális jogainak megvásárlását az Alnylamtől.

 

Egymást kiegészítő erősségekkel az RSV-fertőzés kezeléséért

Az Ablynx „ALX-0171” nevű, jelenleg II.b fázisban levő, inhalált RSV-ellenes nanoteste áttörést hozhat a széles körben alkalmazható terápiát most még nélkülöző RSV-fertőzések tüneti kezelésében, valamint jól kiegészíti a Sanofi Pasteur RSV-programjait.

 

Hosszú távú értékteremtés a részvényesek számára

Az Ablynx felvásárlása a várakozások szerint hosszú távon jelentős hozzáadott értéket teremt a Sanofi részvényesei számára a kutatási portfólió és a kutatási tevékenységek fejlesztése révén. Az akvizíció hatása a részvényenkénti eredményt tekintve, illetve a kutatás-fejlesztési költségeket is beszámítva várhatóan semleges lesz 2018-ban és 2019-ben.

 

A tranzakció feltételei

A megállapodás értelmében a Sanofi nyilvános ajánlatot tesz az összes, forgalomban levő törzsrészvény (ezen belül az ADS-ekben megtestesülő részesedések), opciós utalványok és az Ablynx átváltható kötvényei készpénzben történő megvételére. A Sanofi – a belgiumi jogszabályok által előírt cégfelvásárlási formai előírások betartásával – benyújtotta az elvárt iratokat a belga pénzügyi és piaci hatósághoz (FSMA). Az erről szóló közleményt az FSMA honlapján közzétette.

A nyilvános ajánlattételek befogadására a szokásos feltételek vonatkoznak, azaz a belgiumi ajánlattétel kezdeti befogadási időszakának végén az Ablynx forgalomban levő részvényei legalább 75%-ának felajánlása, valamint az előírt felügyeleti jóváhagyások kézhezvétele. A nyilvános ajánlattételekre várhatóan 2018 második negyedévének elején kerül sor.

Miután Belgium előírja a források bizonyosságát, a Sanofi banki hitelkeretre szerződött a BNP Paribas Fortis SA/NV-vel, amely a hitelkeret egyedüli nyújtója. Az ilyenkor szokásos zárási feltételek teljesülésétől, illetve elengedésétől függően az ügylet várhatóan 2018 második negyedévének végéig lezárul.

A Sanofi pénzügyi tanácsadója a Morgan Stanley és a Lazard. Az Ablynx pénzügyi tanácsadója a J.P. Morgan. A Sanofi jogi tanácsadója a Weil, Gotshal & Manges és a NautaDutilh ügyvédi iroda. Az Ablynx jogi tanácsadója az Eubelius CVBA, a Goodwin Procter LLP és a Linklaters LLP ügyvédi iroda.

 

Az Ablynxről

Az Ablynx biotechnológiai vállalat fő tevékenysége a saját fejlesztésű, single-domain antitest-töredékeken alapuló terápiás fehérjék, nanotestek fejlesztése, amelyek a hagyományos antitest gyógyszerek előnyeit a kis molekulájú gyógyszerek egyes jellemzőivel ötvözik. Az Ablynx elkötelezett a társadalom számára valódi többletértéket teremtő új gyógyszerek létrehozása mellett. A vállalatnak jelenleg 45 saját, illetve partnerségben fejlesztett programja van a fejlesztési szakaszban különböző terápiás területeken, pl. a gyulladásos betegségek, a hematológia, az immuno-onkológia, az onkológia és a légúti betegségek terén. A vállalat számos gyógyszeripari céggel működik együtt, pl. AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Merck & Co., Inc., Kenilworth, New Jersey, USA; Merck KGaA, Novartis, Novo Nordisk, Sanofi és a Taisho Pharmaceuticals. Székhelye a belgiumi Gentben található. További információ: www.ablynx.com.

 

A Sanofiról

A Sanofi elkötelezetten támogatja az egészségi problémával küzdőket. Az egészség iránt elhivatott nemzetközi gyógyszeripari vállalatként vakcináinkkal betegségeket előzünk meg, innovatív kezeléseinkkel csillapítjuk a fájdalmat és enyhítjük a szenvedést. A ritka betegségekben szenvedők kis közössége ugyanúgy számíthat ránk, mint a hosszú távú, krónikus betegségekkel kezelt emberek milliói.

A világ 100 országában dolgozó több mint 100 ezer munkatársának köszönhetően a Sanofi a tudományos innovációt egészségügyi megoldásokká alakítja át. A vállalat Magyarországon, a Chinoin révén több mint egy évszázados tradícióval rendelkezik.

 

Forrás: Sanofi