Az „Egészséges Magyarország 2014-2020” egészségügyi ágazati stratégia alapvetése, hogy Magyarország Kormánya elkötelezett az ország egészségügyi helyzetének további javítása mellett; egyik legfontosabb célkitűzése, hogy folyamatosan javuljon a magyar lakosság egészségi állapota. A megelőzés mellett fontos kormányzati célkitűzés, hogy a betegek gyógyulási esélyei tovább javuljanak. Ennek érdekében vette a Kormány állami fenntartásba az egészségügyi intézmények többségét, ami garanciát jelent a hatékonyabb, hosszú távon is biztonságos működésre. 

Az ágazati stratégiában meghatározott feladatok hatékony és professzionális végrehajtása érdekében jött létre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Középirányítói hatás- és feladatkörükben kiemelt fontosságú az állami fenntartású egészségügyi intézményekhez kapcsolódó egyes tulajdonosi jogok gyakorlása. Fenntartói szerepkörükben továbbra is mindent elkövetnek azért, hogy az intézmények betegei számára biztosított legyen az ellátáshoz való egyenlő hozzáférés és tovább növeljék betegeik elégedettségét. 

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ módszertani támogatást nyújt a fenntartott intézmények számára annak érdekében, hogy a magyar lakosság számára jó minőségű és szükségleteinek megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújthassanak. Az ÁEEK-hoz tartozik továbbra is a legtöbb, az ágazatot érintő európai uniós projekt menedzselése, amelyek révén magas színvonalú egészségügyi infrastruktúra szolgálja ki a betegeket és a gyógyítókat egyaránt. 

 

Az Orosházi Kórház legújabb fejlesztéséről

Az eddigi 16 szeletes helyett immár 32 szeletes Philip CT-vel vizsgálják a betegeket az Orosházi Kórházban. A 180 millió forintos, hazai forrásból finanszírozott beszerzés után mostantól nem külső közreműködéssel, hanem saját eszközzel, saját jogon tudja a kórház a betegeknek a legmagasabb szintű diagnosztikai ellátást nyújtani. 

Az újonnan beszerzett berendezést 2018. július 19-én adták át. A kórház központi technológiai tömbjében tartott sajtótájékoztatón dr. Gondos Miklós, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója kiemelte, olyan mérföldkőhöz érkezett az Orosházi Kórház, amely nemcsak az itt dolgozók, hanem az itt ellátott betegek számára is fontos.

– Ez a támogatás nem egyszeri, az a cél, hogy a kórház továbbra is dinamikusan fejlődjön. Azt is célul tűztük ki, hogy Magyarország minden lakosa egyforma minőségű ellátást kapjon. Ezt támogatva az egészségügy forrásai jövőre is tovább növekednek, összesen 191 milliárd forinttal több jut az egészségügyi ellátásokra, az egészségügyi strukturális átalakításra pedig 40 milliárd forint céltartalék áll rendelkezésre – mondta. Az ÁEEK főigazgatója hangsúlyozta, a támogatások fókuszában alapvetően az új, korszerű eszközök beszerzése, illetve a kórházak működéséhez elengedhetetlen, megfelelő szakmai kvalitású munkaerő biztosítása áll. 

 

Határon átnyúló egészségügyi programot indított a Máltai Szeretetszolgálat

Az egészségben eltöltött évek számának növelése és az egészségmegőrzés területén a különböző jó gyakorlatok átültetése a célja annak programnak, amelyet uniós támogatással a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) közösen valósít meg a Kárpát-medencében, a Magyarországgal szomszédos országokkal együttműködve.

A projektre 986 millió forint vissza nem térítendő uniós forrást használhatnak fel. A program során azt szeretnék elérni, hogy az egészségügy, a megelőzés és az egészségmegőrzés területén javuljon az anyaországban és a határon túl élő magyarok egészségi állapota, csökkentjenek a társadalmi egyenlőtlenségek.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Dr. Gondos Miklós elmondta, hogy a projekt során összegyűjtik a hazai és határon túli jó gyakorlatokat, amelyeket együttműködések kialakításával szándékoznak bevezetni. Szakemberek képzésével és a hálózatok kialakításában való segítségnyújtással támogatják majd, hogy a helyi partnerek és civil szervezetek be tudjanak kapcsolódni a programba, amely itthon a hátrányos helyzetű településeken élő embereket, valamint az otthonápolásban részesülő felnőtteket célozza meg, és a szociális és egészségügyi terület szakembereit és a laikus segítőket éri el Magyarországon és a határon túl is.

Dr. Gondos Miklós főigazgató

A Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán 1985-ben szerzett diplomát. 1989-ben az Orvostovábbképző Intézetben szakvizsgázott általános sebészetből. 2007-ben egészségügyi szakmenedzser diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen.

1985-től 2007-ig a BM Központi Kórházban dolgozott sebész szakorvos-főorvosként. Az utolsó beosztása orvos igazgató volt.

2007. július 1-jétől az Állami Egészségügyi Központ megalakulásával a II. Telephely (régi MÁV Kórház) intézetvezető főorvosaként dolgozott.

2012-től a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Honvéd Kórház Központi Műtőjét vezette vezető főorvosként.

2017 januárjától az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) Közép-Magyarországi II. Területi Igazgatóságát vezeti.

2017. november 15. napjától az ÁEEK Stratégiai Főigazgatóság főigazgató-helyettesi pozícióját töltötte be.

2017. június 5. napjától az Állami Egészségügyi Ellátó Központ kinevezett főigazgatója.