Topolcsik Melinda 2017 januárja óta tölti be a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. ügyvezetői igazgató pozícióját.

Topolcsik Melinda a Pécsi Tudományegyetemen szerzett okleveles közgazdász, majd jogi végzettséget. Tanulmányai során elvégezte a Cranfield University School of Management vállalatirányítási programját is. Karrierjét a CIBA Vision-nél kezdte, mint junior kontroller, majd a Lufthansa Technik pénzügyi munkatársa lett. Több mint tíz éven át dolgozott a PCC AFT Europe Kft.-nél, ahol előbb kontrolleri feladatokat látott el, később az értékesítés és a HR tevékenységek koordinációjáért, majd az egész operációért felelt. 2008-tól a vállalat ügyvezető igazgatójaként folytatta pályafutását. 2012-től az Alcoa vállalatcsoport egri kovácsoló üzemében töltött be ügyvezető igazgatói tisztséget.

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. 2008-ban kezdte meg az abroncsgyártást tatabányai üzemében és napjainkra Magyarország egyik legnagyobb abroncsgyárává és Komárom-Esztergom Megye egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. Megkérem, mutassa be vállalatuk technológiáját és mindazokat a változásokat, melyek a legutóbbi fejlesztéseket jellemzik.

A termelést 2008-ban megkezdő első, 47 200 m2-es üzemünkbe a BIRD (Bridgestone Innovative and Rational Development) technológiát, a Bridgestone első, teljesen automata gyártástechnológiáját telepítettük, amely kizárólag vállalatunk japán, mexikói és tatabányai gyáraiban üzemel. A technológia különlegességét az adja, hogy teljesen automatikusan képes elvégezni az abroncsgyártás minden lépését, az alkatrészek gyártásától kezdve, az oldalfalépítésen és a futófelület elkészítésén át egészen a kész abroncs vulkanizálásáig. A technológia legfontosabb előnye az, hogy gyors méretváltást tesz lehetővé a gyártás folyamán. A tatabányai üzem gépein egyszerre akár 128 különböző méretben is készülhetnek abroncsok, 15”-22” col közötti mérettartományban.

 

A legfontosabb történés és fejlemény vállalatunk működésében az, hogy cégünk jelenleg magyarországi történetének legnagyobb beruházási programját hajtja végre. Ez a program, amelynek keretében 85 milliárd forint értékű beruházást valósítunk meg tatabányai gyárunkban, 2013-ban kezdődött és 2020-ig tart.

 

2017. október 26-án avatták fel Orbán Viktor miniszterelnök úr részvételével nemzetközi szinten is a legkorszerűbb gyártástechnológiájával telepített 144 400 m2-re bővült gyáregységüket. Ezen kívül a legutóbbi 3 évben milyen innovációval kapcsolatos lépéseket tettek?

Vállalatunknál nemcsak az elmúlt 3, de inkább az elmúlt 5 év a folyamatos fejlesztésről, az új, innovatív technológiák bevezetéséről szólt. Új, 97 200 m2 alapterületű gyáregységünkbe az EXAMATION, a Bridgestone mesterséges intelligencia alapú, nagy termelékenységű gyártástechológiáját telepítettük, amely 480 ponton méri és ellenőrzi az abroncs minőségi paramétereit.

 

Az EXAMATION nem csak automatikusan gyárt, de különböző algoritmusok alapján, automatikusan ellenőrzi is a gyártási folyamatok paramétereit és a minőségbiztosítási értékeket. Továbbá kiküszöböli a gépkezelő operátorok egyéni képességeiből adódó eltéréseket, ezáltal 15%-kal egyenletesebb, egységesebb minőséget biztosít.

 

A Bridgestone gyárai közül, a világon elsőként a tatabányai gyárba került beépítésre egy új típusú mixer, amely jobb, egyenletesebb minőségű gumi alapanyagot állít elő az abroncsgyártáshoz. Ugyancsak egyedülállónak számít a vulkanizálásra váró abroncsok szállítását és tárolását végző, 11 800 darab abroncs tárolására alkalmas, teljesen automatizált raktár, valamint a végellenőrző és palettázó rendszer is, ami pedig a folyamatok hatékonyabb és pontosabb elvégzését teszi lehetővé.

 

Mely országokba exportálják termékeiket és ennek jegyében milyen stratégiai célt tűztek ki maguknak?

A Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. gyárában elsősorban prémium kategóriás gépjárművekre szánt, nagy sebesség indexű, személyautó és terepjáró abroncsok készülnek, több mint 230 féle méretben. Az üzemben a Bridgestone márka DriveGuard, Turanza és Potenza termékei, valamint a Firestone márka Roadhawk, Winterhawk és Destination termékei készülnek.

 

A tatabányai üzemünk jelenleg termelésének 99%-át exportálja, elsősorban nyugat európai országokba, de számos tengeren túli országba is. Legfontosabb exportpiacaink: Németország, Lengyelország, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Törökország valamint tengeren túli országok közül Mexikó, az Egyesült Államok és Japán.

 

Mivel digitális gyártástechnológiánk kiváló minőségű abroncsok gyártását teszi lehetővé, stratégiai célunk az is, hogy a Magyarországon működő vezető autógyárak gyári beszállítói legyünk! Célunk az, hogy a Magyarországon gyártott autók 40%-a Bridgestone abroncsokkal szerelve kerüljön ki a gyárakból!

 

Friss hír, hogy új, 10 ezer négyzetméteres raktárt építenek, valamint további kapacitás-bővítést hajtanak végre, amellyel abroncsgyártási kapacitásukat 2020-ra évi 7,2 millióra bővítik. Kérem, számoljon be részletesebben erről a fejlesztésükről!

A 9,2 milliárd Ft értékű, és magyar kormány által 826 millió forinttal támogatott beruházás keretében a következő fejlesztéseket valósítjuk meg:

Egy új, 10.000 négyzetméter alapterületű, összesen 180.000 darab gumiabroncs tárolására alkalmas raktárát építünk, amellyel 600.000 darab abroncsra nő teljes raktárkapacitásunk. További kapacitásbővítést hajtunk végre, amellyel abroncsgyártási kapacitásunkat 2020-ra évi 7,2 millió darab abroncsra bővítjük. Munkavállalóink létszámát további 100 fővel, mintegy 1.300 főre növeljük. Kialakítunk egy új öltözőépületet és oktatótermet is, amellyel folyamatosan bővülő munkavállalói körünk munka- és képzési körülményeit fejlesztjük.

 

Milyen további tervek előtt állnak?

Az idei és a következő évek legfontosabb feladata számunkra, hogy a tavaly átadott új gyáregységünkben befejezzük az új, digitális gyártástechnológia telepítését, beüzemelését és betanítsuk, kiképezzük annak használatra kollégáinkat, így növelve működési hatékonyságunkat.

Ehhez kapcsolódó célunk az, hogy a fejlesztések révén jelenlegi mintegy 5 millió darab / év kapacitásunkat 2020-ra 7,2 millió darab / év abroncsra növeljük!

 

Mennyire tudnak megfelelni a környezettudatosság szigorú szabályainak és előírásainak?

Cégünk világszerte arra törekszik, hogy gyártási tevékenységét úgy valósítsa meg, hogy az a lehető legkisebb hatást gyakorolja a környezetre. Célunk az, hogy (2050-re) olyan abroncsokat fejlesszünk ki, amelyek teljes egészében - 100 %-ban - fenntartható alapanyagokból készülnek!

 

Magyarországon mind eredményességük, mind pedig árbevételük dinamikusan nő. Mindez minek köszönhető?

Ha visszatekintünk az elmúlt három évre, akkor leszögezhetjük, hogy az árbevétel 2015-ben 26 milliárd forint, 2016-ban 36 milliárd forint és 2017-ben 53,1 milliárd forint volt, ami 47%-os növekedést jelent az előző évhez képest! Árbevételünk dinamikus növekedése elsősorban annak köszönhető, hogy kapacitásunk bővülésével, kibocsátásunk is folyamatosan növekszik. Vállalatunk beszállítói hálózatát mintegy 750, döntő részben magyar kis- és középvállalat alkotja, amelyektől a cég tavaly 4,6 milliárd forint értékben vásárolt árukat és szolgáltatásokat.