A Daimler AG a 2008-as évben hozta létre leányvállalatát – a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft-t (MBMH) –, amelynek 100%-ban tulajdonosa. A kecskeméti Mercedes gyár az alapértékeket- és szabályokat szem előtt tartva épült fel és működik azóta is. Az évek alatt természetesen történtek változások, de vállalati alapértékeik és a jogszabályoknak való megfelelés (compliance) továbbra is kultúrájuk maradandó alkotóelemeit képezik.

A Daimler konszern 2006-ban alakította ki nemzetközileg is megerősített compliance szervezetét.

A vállalat a megelőzésre, valamint a teljes körű tájékoztatásra helyezte a hangsúlyt, amelyet oktatásokkal, tréningekkel, kommunikációval, bejelentő rendszerrel és visszacsatolással ért el. Az MBMH-nál a Jogi és Compliance Osztály a felelős a témáért és jelent rendszeresen a németországi Group Compliance (GC) felé.

A károk elkerülésének vagy minimalizálásának alappillére a kialakított kommunikációs és oktatási rendszer. Anyavállalatukkal közösen működtetik a munkáltatói bejelentői rendszert, (BPO-Business Practice Office), amelynek célja, hogy az esetlegesen tapasztalt súlyos szabálytalanságok közvetlenül jelezhetőek legyenek, így azok független kivizsgálása garantált legyen.

 A gyártási területek közül elsőként a présüzemet említeném, amelynek feladata, hogy fémlemezekből, illetve tekercsekből a lehető legjobb minőségben állítsa elő azokat a szükséges elemeket, amelyeket utána a karosszériaüzemnek továbbítanak. A karosszériaüzemben illesztik össze a karosszériákat, amelyek szárítást követően a karosszériaszortírozóba kerülnek. Végső soron az autók ebben az üzemben nyerik el külső formájukat. A felületkezelő üzemben a karosszériák előkezelés után korrózióvédelmet kapnak, majd a járműveket az ügyfelek által megrendelt színre fényezik. Az összeszerelő üzemben a vevők egyedi kívánságainak megfelelően készül el a személyre szabott jármű belső kialakítása.

 Christian Wolff ügyvezető igazgató szerint Magyarországon az autóiparra egyértelműen a gazdaság egyik alappilléréként tekintenek, amelyből tulajdonképpen valóban mindenki profitál: a nagy beszállítók, a kis- és középvállalatok, vagy közvetetten – például számos szolgáltatás révén – akár a legkisebb családi üzemek is, amelyeket ez a fejlődés szintén előrelendít. Az autóipar világszerte prosperáló iparágként áll versenyben a jó munkaerőért. A Mercedes-Benz gyár nem csak Bács-Kiskun megye, hanem a dél-alföldi régió legnagyobb foglalkoztatója is egyben, ezenfelül országos viszonylatban is a legjelentősebb munkaadók közé tartozik. Továbbá megjegyezte, hogy fontos az életünk végéig való tanulás támogatása, valamint a kollégák szakmai fejlődésének biztosítása is. Ezért a munkatársaik mindennapjait, munkán kívüli életét is könnyebbé szeretnék tenni.

A Mercedes-Benz gyár aktív résztvevője Kecskemét kulturális és társasági életének is, ezért kiemelten fontosnak tartja olyan közösségi események támogatását, amelyek minőségi kikapcsolódási lehetőséget kínálnak. A vállalat főtámogatóként ezért is csatlakozott a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál mecénási köréhez, valamint a Téli Fesztivál támogatóihoz. A gyár részt vesz a Múzeumok Éjszakája programsorozatban is és támogatója az olyan eseményeket, mint a Jazzfőváros Kecskemét, vagy a Hírös Hét Fesztivál. A gyár a Katona József Színházat is támogatja, és főszponzora a Prima Primissima Megyei Príma Gálának.

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. jelentős szerepet vállal Kecskemét és a régió fejlődésében.

Magyarország egyik legnagyobb vállalataként, és Bács-Kiskun megye legnagyobb befektetőjeként támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyek közösséget és értéket teremtenek, segítenek a rászorulókon és a gyermekek egészségtudatos nevelésében. A gyár társadalmi felelősségvállalása szerteágazó és összetett: támogatást nyújt oktatási, kulturális és sport szervezeteknek, alapítványoknak és intézményeknek.

Számukra kiemelten fontos az óvodák és iskolák támogatása. A gyár részt vállal a magyar oktatás fejlesztésében és az intézmények modernizációjában. Kecskemét volt az első város Magyarországon, ahol a MobileKids (MoKi) program segítségével az iskolai tanrendbe is bevezették a közlekedésbiztonsági ismereteket. A vállalat több Bács-Kiskun megyei iskolában szervez gyermeknapot kézműves- és sportrendezvényekkel, továbbá kecskeméti óvodák és játszótereik felújításában vesz részt.

A Mercedes-Benz gyár nagy hangsúlyt fektet a dolgozók egészségének megőrzésére és fejlesztésére. A vállalat munkatársai 2012 novemberétől csatlakozhatnak ahhoz a sportprogramhoz, amelynek keretében a cég ingyenesen biztosít számukra sportolási lehetőséget. A gyár rendszeresen szervez futóversenyt, amely hagyományosan az egészséges életmódot, a sportot és az összetartást népszerűsíti. 2017 augusztusában adták át a kecskeméti Mercedes-Benz Sport Akadémia új multifunkcionális sportcsarnokát, a Mercedes-Benz nevét viselő kosárlabda csapat (Mercedes-Benz Gyár KLA) pedig ötödik szezonját kezdte meg szeptemberben.

A gyár jelmondata: innováció a fenntarthatóságért. A környezetvédelem a vállalati stratégia és a vállalatpolitika szerves része, és ugyanezt az elvet követi a társadalmi felelősségvállalás programjának kialakítása során is. A vállalat egy Magyarországon egyedülálló hulladékgyűjtési akciót is indított: a szelektíven összegyűjtött hulladékok értékesítéséből befolyt összeggel egy környezetvédelmi tevékenységgel is foglalkozó nonprofit szervezetet támogatott. A gyár kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóság és hosszú távú gondolkodás mindennapi megvalósítására: részt vesz a kecskeméti TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! akcióban. Ennek keretében környezetvédelmi napot tartanak a Mercedes-Benz Iskolai tanulóinak, ahol a diákok a szelektív hulladékgyűjtésről tanulnak.

Néhány héttel a rastatti gyárban megkezdett termelés után a kecskeméti Mercedes-Benz gyár is megkezdte az új A-osztály gyártását. Németországon kívül ez az első telephely, ahol az innovatív jármű gyártása elkezdődött. Az új osztállyal, valamint a CLA és CLA Shooting Brake modellekkel együtt a magyarországi gyár továbbra is vonzó modellpalettával büszkélkedhet.

Az új, kompakt autógeneráció gyártásához a kecskeméti gyárban új, csúcsmodern technológiával felszerelt 99 000 négyzetméteres karosszériaüzemet hoztak létre.

A teljes beruházás keretében a meglévő gyárban is fejlesztéseket hajtottak végre, többek között új robotokat helyeztek üzembe a felületkezelésnél. A bővítéseknek köszönhetően a kompakt autók új generációjának gyártása még rugalmasabb és hatékonyabb lesz. A magyarországi gyár világszerte a második telephely lett, ahol az új kompakt modellt gyártják, amelynek köszönhetően tovább erősödik Kecskemét szerepe a Mercedes-Benz Cars globális gyártási hálózatán belül.

Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója és Josip Niksic pénzügyi igazgató beszámoltak arról, hogy a gyár a 2017-es üzleti évben a 190 ezer darabot jelentősen meghaladó számú gépkocsit gyártott Kecskeméten. A vállalat több mint 3,5 milliárd eurós nettó árbevételt ért el. Tájékoztattak arról is, hogy 2017-ben elkezdődött a második kecskeméti gyár előkészítése, ahonnan az évtized végén gördülhetnek le az első autók, illetve 2018 szeptemberében megkezdi működését a Mercedes-Benz új képzési központja. 

A Mercedes-Benz Hungária Kft. is kimagaslóan sikeres évet zárt 2017-ben: közel 101 milliárd forintos forgalmával 26 százalékos növekedést érve el 2016-hoz képest.

2017-et követően A Mercedes-Benz hazánkban 2018 első negyedévében is piacvezető a hazai prémium személyautó szegmensben.

Épül már a kecskeméti Mercedes-Benz gyár második üteme, a munkaerő-toborzás jövőre erősödik fel. Ebben az üzemben is komoly szerephez jutnak majd a robotok, de az automatizációra úgy tekintenek, mint az ember és gép újfajta együttműködésére. A jövő Kecskemétjét úgy látja Christian Wolff ― a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatója ―, hogy a város az európai autógyártás, az innováció és a járműipar egyik meghatározó központja.