A Gallicoop Zrt. még a legnehezebb időkben is nyereséges volt. Minden évben 700-800 millió Ft-ot forgatnak vissza a fejlesztésekbe.

Tudvalevő, hogy Önök Magyarország legnagyobb pulykatermelői. A számok tükrében az éves termelés 40%-át adják. Ennek ellenére voltak-e az elmúlt évben a cégnél veszélyforrások, kockázati tényezők?

Az elmúlt évre nézve a legnagyobb hatást az év elején lezajlott madárinfluenza okozta. A telepítéskorlátozások az egész integráción belül éreztették a hatásukat. A betelepítések ütemezése elhúzódott és több helyen, az állategészségügyi előírások miatt, hosszabb-rövidebb időre üresen is maradtak a telepek. Mindeközben az export piacok is szűkülni kezdtek, mely elsősorban a keleti piacokat érintette. A piacok szűkülésével egyidejűleg arra kellett törekednünk, hogy ne halmozzunk fel nagy mennyiségű készáru készletet, és ez a vágott mennyiség csökkentéséhez vezetett. Komoly kihívást jelentett a cég számára a munkaerő megtartása és pótlása is.

 

2017-ben a Gallicoop Zrt.-be beolvadt a Suga-Food Kft. Ez bizonyára változást eredményezett. Milyen más változásokra került sor, milyen projektekbe tudtak bekapcsolódni az elmúlt 12 hónapban?

A nehézségek ellenére a fejlesztések még az elmúlt szűk 12 hónapban sem álltak le: a folyamatosan javuló gyártástechnológiára és hatékonyságra helyeztük a hangsúlyt. Az említett Suga-Food Kft. korábban a Gallicoop 100%-os tulajdonában, de önálló jogi személyként végezte a tevékenységét. Fontosnak tartjuk a gyártási folyamatok állandó felülvizsgálatát és azok hatékonyságának növelését. A célunk, hogy csak olyan folyamatokat tartsunk meg, amelyek tényleges hozzáadott értéket képviselnek a vevőink számára és azt hajlandók is megfizetni. Ennek keretében zajlik a LEAN üzemszervezési alapelveken nyugvó hatékonysági projekt, amelynek első eredményei már jelentkeztek is. Panírozott termékekből a tavalyi évben azonos műszakszám mellett 5.260 tonnát tudtunk gyártani a korábbi 5.000 tonnához képest. A tavalyi volt az első év, amikor a 2016-ban megvásárolt Alföldi-Hús Zrt. szorosan együttműködött a Gallicoop Zrt.-vel. A cég megvásárlásával a vállalatcsoport termékpalettája a sertéshúsokból készített termékekkel bővült, az anyacégtől szokásosan elvárható magas minőség mellett. Ez az akvizíció további 5.000 tonnás évi termelési többletkapacitást jelent a tovább- feldolgozott termékek tekintetében.

 

Megkérem az igazgató urat, hogy nyilatkozzon az elmúlt évek fejlesztéseiről, feladatairól!

A Gallicoop Zrt. a kezdetektől fogva a folyamatos fejlesztés és a lehető legrövidebb, „függőségektől” mentes gyártási folyamat híve volt. Ennek lényege, hogy amit házon belül meg lehet csinálni, azt csináljuk is meg, és ne függjünk másoktól. Ennek az előremutató törekvésnek az eredményeképpen még a legnehezebb időkben sem voltunk veszteségesek. A Gallicoop Zrt. mindig is nyereséges volt.

A legfontosabb feladatnak az üzemnek pulykával való folyamatos ellátását tekintjük. Ennek biztosítására hozta létre a cég Magyarország legnagyobb zárt termelési integrációját a pulyka hizlalására. A nevelési folyamat végén az állatok vágásra, majd továbbfeldolgozásra kerülnek. Ez a teljes kontroll a biztosítéka annak, hogy a fogyasztók egy folyamatosan ellenőrzött, magas minőségű terméket tudjanak vásárolni. Ezen alapszik a cég szlogenje is.

A genetikában is óriási az előrelépés a pulykanevelésben. A Gallicoop a Kanadai Hibrid Pulyka konverter típusát használja. Negyed századdal ezelőtt  a tojók még 15-16, a kakasok 22 hét alatt érték el a vágási súlyt. Ez ma már tojóknál 13, a kakasoknál 20 hétre csökkent le a korábbiaknál alacsonyabb fajlagos takarmányfelhasználás mellett. Ennek az eredménynek alapfeltétele a jó minőségű takarmány.

 

Milyen stratégiát követnek és alkalmaznak a vállalatvezetésben döntéseik során?

A cégvezetés felépítése a hagyományos centralizált modell alapján működik. Úgy gondoljuk, hogy ez a felépítés működik a leghatékonyabban a jelenlegi kiélezett piaci versenyben. Fontos, hogy gyorsan reagáljunk a változásokra, és ez leggyorsabban egy centralizált döntési mechanizmussal oldható meg. A hosszabb távú stratégiai döntéseket viszont már több terület bevonásával, a lehetőségeket alaposan megvizsgálva valósítjuk meg.

 

Milyen új termékekkel, szolgáltatásokkal illetve fejlesztésekkel tudnak megjelenni és bemutatkozni a piacon?

Fontosnak tartjuk, hogy a fejlesztésekkel sosem álljunk le! Minden évben visszaforgatunk a fejlesztésekbe 700-800 millió forintot. Nagyon fontosnak tartjuk a hazai élelmiszeripar fejlesztését és korszerűsítését. Szeretnénk, ha a vállalat súlyának megfelelő elbírálást és támogatást kapna a jövőben is. A fogyasztók egyre inkább igénylik a kényelmi termékeket. Olyan kis kiszerelésű, konyhakész termékekre van szükség, amelyek felbontás után azonnal felhasználhatók szendvicskészítéshez, vagy néhány perc alatt felmelegítve a család asztalára tehetők. Ezeknek az igényeknek kívánunk megfelelni a jövőbeni fejlesztésekkel. Panírozó kapacitásunkat egy további készresütő sorral, a készítmény-szeletelő és csomagoló kapacitásunkat egy 2.200 m2 területű csomagoló centrummal bővítjük.

     

Milyen tervekkel tekintenek előre az elkövetkezendő időszakban?

Az idei év fejlesztései között szerepel a korábban említett csomagolócentrum üzembe helyezése. Ennek a 2.200 m2-en megvalósuló 1,6 milliárd forintos beruházásnak az lesz az előnye, hogy a legkorszerűbb szeletelő, csomagoló gépekkel ki tudjuk elégíteni a megnövekedett igényeket és az élőmunka-leterheltséget is csökkenteni tudjuk. Az idei évben helyezzük üzembe a második készresütő panírozó vonalunkat is. A megnövekedett panírozott termékek iránti keresletet csak így fogjuk tudni kielégíteni. Úgy gondoljuk, hogy amit csinálunk, az a közjó része, és ez így marad a jövőben is.

 

Erdélyi István: A Debreceni Agrártudományi Egyetemen végzett 1973-ban. Az újkígyósi Aranykalász Tsz.-ben indult a pályája, ahol állattenyésztéssel foglalkozott. Végigjárta a szakmai ranglétrát, végül termelési főmérnök lett 1990-ben. 1992. július 5-től a Gallicoop Zrt. vezérigazgatója, 2000-től a vállalat elnök-vezérigazgatója.

 

Készítette: Hajtman Béla, IPARI RIPORTOK