TOS VARNSDORF a.s., a traditional machine tool maker, grew last year's sales in all major global markets. "Thanks to this, we succeeded in achieving the stated target, ie total unconsolidated sales of CZK 1.7 billion," says Jan Rýdl jr., the statutory director and CEO of the company and adds, "I think that the political and economic factors in this year will not be so positive that we can count on further growth in demand."

Prague Airport is one of the fastest growing airports in the category of 10-25 million passengers. In 2018, 16.8 million passengers passed through its gates, in the years to come, this figure could be further increased. Check-in such a large number of people carries a heavy burden on the airport infrastructure, furthermore, in the winter months snow complicated everything. In order to avoid delays and all flights have been safely dispatched, a maintenance and operation unit in is working at the Prague Airport, which is responsible, among other things, for the cleaning of snow from the runways system. We talked to Pavel Rejlke, a manager of the maintenance and operation of Prague Airport, about how to clean the white cover from the runway.

Dr. Ábrahám László – a Budapesti Műszaki Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, majd tanulmányait folytatva, kétéves nappali szakmérnök-képzés után doktori címet szerzett. Számos helyen dolgozott: sok éven keresztül a Videoton cég, majd egy német kisvállalat munkatársa volt, utána az IBM termelési igazgatójaként tevékenykedett. 2001 óta dolgozik jelenlegi munkakörében – a National Instruments ügyvezető igazgatójaként – Debrecenben. Annak idején 50-en kezdtek, vadonatúj zöld mezős beruházással indultak. Ma már 1400 a munkatársak száma. A Figyelő toplistáján a 49. helyet foglalják el.

Az osztrák központú ANDRITZ Kft. több mint 250 telephellyel működik sikeresen már több mint 40 országban. Magyarországon 1929-től van jelen Tiszakécskén, ANDRITZ KFT.-ként 2007 óta létezik. A cég generátorházakat, azok komponenseit, valamint turbinakomponenseket, továbbá papíripari gépek komponenseit gyártja. Az IPARI RIPORTOKnak adott interjújában Mezei Károllyal, a vállalat ügyvezető igazgatójával beszélgettünk, aki pályafutását a vállalatnál 2009-ben kezdte. Munkásságának motivációját a nemzetközi cégszemlélet kialakítása és az emberek hatékonyságra való motiválása adta. A cég fejlesztését nem csak az új technológiákban, hanem az új termékekben is látja.

A mátranováki Bombardier Transportation Hungary Kft. Európa egyik legmodernebb forgóváz gyártó üzeme. Termelékenysége és sikere a folyamatos befektetések, a modernizációra való törekvés és az intenzív képzési programok eredménye. A fejlesztések mellett kiemelkedő figyelmet fordítanak a biztonság és egészségvédelem politikájára. Az IPARI RIPORTOK-nak adott exkluzív interjúnkban a vállalat igazgatóját, Dominiek Laveyne-t kérdeztük, aki 2011-ben kezdte el munkásságát a vállalatnál, miután Belgiumból Magyarországra költözött.

Continental

· A kiemelkedő formatervezésért részesült elismerésben az intelligens ablakvezérlés és a 3D megjelenítési felület.

· Nagyobb kényelem és biztonság, jobb energiahatékonyság – mindez az intelligens ablakvezérléssel.

· A 3D felület rugalmasan jeleníti meg a digitális tartalmat, és új konfigurálási lehetőséget nyújt a vezetőfülkében.

A Continental is elismerésben részesült a 2018-as Német Design Díjátadón, mint ahogy az tavaly és tavalyelőtt is történt. A Német Formatervezési Tanács a „Közlekedés” kategória nyertesének választotta a vállalatcsoport intelligens ablakvezérlését és a háromdimenziós kijelző felületét. Ezzel a nemzetközi zsűri is elismerte a technológiai vállalat minőségi munkáját és innovatív leleményességét. A díjat 2018. február 9-én adják át Frankfurtban.

VIDEOTON

A VIDEOTON háztartási kisgépek, ipari termékek valamint akkupakkok gyártására specializálódott leányvállalata immáron az autóipar számára is gyárt akkupakkot. A kaposvári tagvállalat egy német Tier-1-es autóipari beszállító számára szállít egy új, innovatív terméket. Ez a Li-Ion akkumulátorcsomag egy gépkocsikba beépülő e-call biztonsági rendszer részét képezi. A VIDEOTON nemcsak a mintagyártást végezte el, hanem a termékfejlesztés sikeréhez is jelentősen hozzájárult DfX szolgáltatásai révén. Ezen túlmenően a termék sorozatgyártásba vitelét is a kaposvári engineering csapat valósította meg teljes mértékben.

 

A Rába Csoport 6,4 százalékos forgalombővülést realizálva közel 31 milliárd forintos konszolidált árbevétellel zárta 2017. harmadik negyedévét. A társaság folytatódóan kiváló gazdálkodási mutatóihoz élénkülő kulcspiacok járultak hozzá az idei év első kilenc hónapjában.

Az aktivitásnövekedés a Rába valamennyi fő piacán megfigyelhető volt. A vállalat fókuszában álló európai szegmensek továbbra is magas szinten teljesítettek, emellett a tengerentúli tehergépjármű- és a globális mezőgazdasági futómű-piac is az élénkülés jeleit mutatta, amire a társaság rugalmas és eredményes működéssel reagált.

A Rába 2017. I-III. negyedévében megőrizte kiemelkedő eredményességét: csoportszinten 1 milliárd forintot meghaladó operatív nyereséget könyvelhetett el, ami 36,8 százalékos növekedésnek felel meg a tavalyi évhez viszonyítva. A vállalat folytatódó, kiemelkedő készpénztermelési képességére jellemző, hogy a növekvő alapanyagárak ellenére is sikerült megőriznie a bázisidőszak 8,3 százalékos, árbevételhez mért hatékonysági szintjét.

KNORR-BREMSE

5,28 milliárd forintos beruházás a Knorr-Bremse Budapestnél

A Knorr-Bremse AG vasúti fékrendszerek gyáregysége 2016 őszétől kibővül Budapesten: a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest több világszínvonalú termékének gyártási volumenét növeli Magyarországon. A beruházással a vállalat munkavállalóinak a száma 1400 fölé növekszik.

5,28 milliárd forintos beruházásával a Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél 2017-től már ötszáz mérnök és közel ezer munkatárs foglalkozik majd olyan fékrendszerek fejlesztésével és gyártásával, amelyek különféle vasúti járművekben teljesítenek szolgálatot a budapesti villamosoktól a japán csúcsvonatokig.