A petrolkémia a vegyipar legdinamikusabban fejlődő ágazata. Jelentőségét tovább növeli az a tény is, hogy szervesen kapcsolódik a ma még fő energiaellátónak számító olajiparhoz: ugyanis a petrolkémiai technológiák alapvetően kőolaj-származékokat, ill. a kőolajtermeléshez közvetlenül kapcsolódó gázokat (tehát gáz- és folyadék állapotú szénhidrogéneket) dolgoznak fel alapanyagként. Magyarországon is találhatók olyan ipari létesítmények, melyekben ilyen technológiák működnek, közéjük tartozik MOL Petrolkémia Zrt. is, (korábban Tiszai Vegyi Kombinát, röviden TVK). Nevét egész Európában ismerik, hiszen az itt gyártott termékek felhasználása rendkívül népszerű többek között a bútor- és autóiparban. A vállalat például Németországba, Olaszországba, Ausztriába, Lengyelországba is szállít olyan alapanyagot, amiből mindennapi használati tárgyakat, tusfürdős, testápolós vagy éppen mustáros-ketchupos flakont készítenek.

 

A tevékenységük kialakulásáról, eredményeikről, és a jövő évek kihívásairól Zsinkó Tibort a MOL Petrolkémia Zrt. vezérigazgatóját kérdeztem.

 

Mikor, és hogyan jött létre a petrolkémiai technológia az Önök vállalatánál?

A mai petrolkémiai tevékenység 1970-ben az első polietiléngyár üzembe helyezésével kezdődött. A hetvenes évek közepén a gyáregység kapacitása több mint kétszeresére növekedett, és az évek során speciális polietiléntípusokat állítottak elő, melyeket számos területen használtak a csomagolóeszköz gyártástól a kábeliparig. 1975-ben felavatták az első Olefingyárat. Az itt gyártott etilénre és propilénre alapozva telepítették a későbbiekben a polietilén és polipropilén gyárakat, ami által lehetővé vált a műanyag alapanyag-termelés dinamikus fejlődése. A petrolkémiai ipar ’90-es évek első felében tapasztalt recessziója miatt szükségessé vált az akkor működő Tiszai Vegyi Kombinát (TVK) fő termelési profiljához szorosan nem kötődő tevékenységeinek gazdasági átszervezése. Az alaptevékenység erősítésének jegyében kezdett a TVK egy új polipropilén gyár építésébe, ami 2000-re készült el, és akkor Európa legkorszerűbb polipropilén gyára volt. A vállalat a 2000-es évek elején tovább fejlődött, és több üzemet is épített. 2015-ben számos meghatározó esemény történt. A vállalat a MOL 100 százalékos tulajdonú leányvállalata lett, és ettől az évtől kezdve MOL Petrolkémia Zrt. néven folytatja működését. Továbbá ebben az évben elindult a termelés a Butadién üzemben, ami az idén átadott, a MOL-csoport és a japán JSR Corporation közös szintetikuskaucsuk-gyára részére is termel.

 

Milyen nagyszabású beruházások folynak jelenleg a petrolkémiai fejlesztésekre vonatkozólag?

A beruházások és a fejlesztések folyamatosak a vállalat életében. Tiszaújvárosban építjük közel 1 milliárd eurós beruházásból azt a komplexumot, amely MOL-csoport és Borsod-Abaúj-Zemplén megye legnagyobb organikus beruházási projektje lesz a következő öt évben. A beruházásnak köszönhetően a MOL lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában, amely a kőolaj kitermeléstől kezdve a poliolok gyártásáig integrált értéklánccal rendelkezik. A poliol üzemnek köszönhetően egy újabb, nemzetközi szinten is keresett, kiváló minőségű termék gyártása kezdődik meg nálunk, hiszen a poliuretán műanyagok egyik összetevőjét állítjuk majd elő, amit az építőipar, a bútor-, és az autógyártás használ fel igen széleskörűen.

Ezen felül a műanyagalapanyag-gyártás kulcsüzemeinek, az Olefin-1-nek és az Olefin-2-nek a hatékonyabbá tételére, a propilén kihozatal növelésére, valamint az Olefin-1 üzem élettartamának meghosszabbítására is indítunk egy fejlesztési projektet, aminek megvalósítása 2021-re várható.

 

Voltak nagy erejű változtatások a gyártási technológiákat tekintve az utolsó 3 évben?

Erre az iparágra - és itt a petrolkémiai alap és közti termékek gyártásáról beszélünk - az elmúlt 20 évben nem volt jellemző az, hogy forradalmi technológiai újítás jelent meg, és attól gyökeresen megváltozott volna az üzleti helyzet. Elmondható azonban, hogy folyamatosan és dinamikusan fejlődik az ipar, valamit erős versenyhelyzet van, tehát egy klasszikus globális piacról beszélünk. Az, aki nem figyeli a vevői igények változásait, könnyen nehéz helyzetben találhatja magát. Általánosságban tehát a keresleti és kínálati trendek, alapanyag források minősége és mennyisége az, ami a legjelentősebb változásokat hozza. Az említetteket kezelni kell a technológia szintjén is, ami hozhat új megoldásokat, de ezek zömében már meglévő eljárások fejlesztéseként jönnek létre.

Ami pedig a MOL Petrolkémiát illeti, az elmúlt három évben átadtunk két termelőegységet is. Butadién üzemünk 2015-ben épült fel, és éves szinten 130 000 tonna butadiént termel. Ebből állít majd elő évi 60 000 tonna oldószeres eljárással készült sztirol-butadién gumit (S-SBR) az idén tavasszal átadott szintetikuskaucsuk-gyár.

 

Még milyen újításokra lehet számítani a közeljövőben?

A MOL-csoport szempontjából nézve jelenleg is zajlik a technológiai és kereskedelmi feltérképezése a lehetséges fejlesztési utaknak, amivel az egyik legmarkánsabb piaci trendhez keressük a számunkra legjobb megoldást, ami közép – hosszú távon a hagyományos fosszilis üzemanyagok fogyasztásának mérséklődését, majd csökkenését vetíti elő. Ez biztosan hoz a MOL életébe új technológiákat, de azt most még nehéz lenne előre megbecsülni, hogy ezek mennyire lesznek úttörő megoldások. A vevőink oldaláról az látszik, hogy a csomagolóiparban kis mennyiségi mutatók mellett, de dinamikusan fejlődik a biológiailag lebomló anyagok fejlesztése és gyártása. Komoly áttörést várnak a 3 dimenziós nyomtatás térnyerésétől a műszaki műanyagok és egyes speciális területek, mint például a gyógyászat terén. Emellett a műanyaghulladékok hosszú távon is fenntartható kezeléséért, a hulladék alapú eljárásoknak a fejlesztéséért is egyre többet tesz az iparág.

 

A vállalat stratégiájának megvalósítása érdekében, milyen lehetőségeket kínálnak a fiatalok szakmai fejlődéséhez. Biztosított-e a duális képzés részükre?

Az általános iskolásoktól az egyetemi hallgatókig ívelő pályaorientációs és gyakorlati képzési lehetőségeket kínálatunk. A legkisebbeknek játékos kíséretekkel, vetélkedőkkel igyekszünk felkelteni az érdeklődését a természettudományok iránt. A középiskolásoknak vegyésztechnikus és villanyszerelő duális képzést biztosítunk a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari Szakgimnáziumával és a Szerencsi Szakképzési Centrum Brassai Sámuel Szakképző Iskolájával együttműködve, ezen kívül szakmai gyakorlatra is számos diákot fogadunk évről évre. A Bsc és Msc szakos egyetemisták is tölthetik nálunk szakmai gyakorlatukat, és sokan írják vállalatunknál a diplomájukat is. Idén februárban a Debreceni Egyetemmel közösen vegyészmérnöki, a Miskolci Egyetemmel pedig vegyipari gépész Msc duális szakot indítottunk. Továbbá rendszeresen fogadunk üzemlátogatásra közép- és felsőfokú képzésben résztvevő diákokat, valamint tavaly nyáron kémia tábort szerveztünk középiskolásoknak, amiből szeretnénk hagyományt teremteni. Mindebből kiderül, elkötelezettek vagyunk abban, hogy tevékenyen részt vegyünk a pályaorientációban és az utánpótlás nevelésben. Célunk, hogy az oktatási rendszerben egyre nagyobb szerepet vállalva, egyre több fiatal szakembernek biztosítsuk a szakmai fejlődés lehetőségét.

 

Mi teheti még vonzóbbá a munkahelyet?

A duális képzések, szakmai gyakorlatok legfőbb vonzereje, hogy korszerű gyakorlati ismereteket, üzemi tapasztalatokat szerezhetnek a résztvevők, ami a munkaerő piacon nagy versenyelőnyt jelent, emellett a legjobbaknak lehetőségük van csatlakozni is a vállalathoz. A technikusoknak és a mérnököknek egyaránt átlátható, tervezhető és vonzó karrier utakat, mentorokkal támogatott szakmai és készségfejlesztő képzéseket kínálunk versenyképes jövedelem és kiemelt juttatások mellett. Az országos szinten kiemelkedő cafeteria rendszerünkben több mint 20 féle juttatás választható, például Szép kártya, vissza nem térítendő lakáscélú támogatás lakásvásárlásra és hiteltörlesztésre, prémium élet-és balesetbiztosítás. Ezen felül albérleti támogatást, emelt szintű munkába járás költségtérítést, vállalati munkásszállító buszjáratokat, ingyenes szűrővizsgálatokat és egészségbiztosítási szolgáltatáscsomagot kínálunk, valamint ingyenes sportolási lehetőségeket és szabadidős programokat biztosítunk.

 

Melyik termékük adja a legnagyobb forgalmat, mi teszi ezt a terméket versenyképessé?

A legnagyobb mennyiségben értékesített termékünk az úgynevezett Benzol-Toluol frakció, amit MOL csoporton belül értékesítünk, külső piaci megjelenést tekintve pedig az etilén ez a termék. Amennyiben értékteremtő szemszögből vizsgáljuk a kérdést, tehát a mennyiségi és bevételi szempontból is, akkor egy „közti” termékre igaz ez a jelző - a butadiénre, amit elsősorban műgumi gyártók felé értékesítünk. Ez egy relatíve új piac a MOL szempontjából, amin 2015-ben jelentünk meg. Versenyképességét vetíti elő az a tény, hogy a nyers C4 frakció, ami a kinyerés szempontjából a fő alapanyag, valamint annak természetes konkurense, a kaucsuk jelentős termelési növekedése nem várható a piaci trendek alapján. A kereslet ugyan elég hektikus, de tendenciájában fokozatosan növekszik.